środa, 18 lipca 2012

Makaron z gorgonzolą i szpinakiem

Gorgonzola jest kremowym serem idelanie nadającym się na sos. Uwielbiam robić makarony, próbować nowych smaków, eksperymentować. Przed Wami makaron z gorgonzolą i szpinakiem.


Składniki na 3 porcje:

400 g makaronu (lub inna ilość, w zależności od apetytu) - ja wzięłam Bavette n. 13 firmy Barilla
120 g gorgonzoli
200 g śmietany 18%
140 g mrożonego szpinaku
czosnek
oliwa
sól, pieprz
ewentualnie orzechy włoskie lub piniowe
świeża bazylia do dekoracji

! do tego makaronu idealnie pasuje białe wino

1) gotujemy wodę na makaron (z łyżeczką soli) i wrzucamy makaron (czas gotowania jest podany na opakowaniu)
2) rozgrzewamy oliwę i wrzucamy szpinak (najlepiej przyrządzać według instrukcji na opakowaniu - zwykle jest to około 6 minut + lekko poddusić), wciskamy ząbek czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem
3) na patelni lub w garnuszku podgrzewamy przez chwilę śmietanę, następnie dodajemy gorgonzolę - mieszamy aż ser się rozpuści
4) doprawiamy sos pieprzem
5) rozkładamy ugotowany makaron do misek, polewamy sosem, a następnie łyżką nakładamy małe porcje szpinaku
6) makaron można posypać włoskimi lub piniowymi orzechami i udekorować bazylią

... a potem to już tylko oblizać miskę.




2 komentarze:

  1. czemu wszystko przystrajasz bazylią??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie małe uwielbienie dla tego aromatycznego zioła ;)

      Usuń