niedziela, 16 września 2012

Quiche ze szpinakiem, boczkiem i kozim serem

Nigdy go nie robiła, a zawsze chciałam. Postanowiłam więc spróbować, nie brałam konkretnego przepisu, jednak kilka tylko przestudiowałam. Wyszło pysznie! ;)
 
 
Na jedną formę:
 
gotowe ciasto francuskie
szpinak (ja wzięłam świeży, cała paczka)
5 plasterków boczku (zamiast boczku można użyć na wierzchu suszone pomidory)
200 g śmietany 18%
2 jajka
125 g koziego sera
sól, pieprz, czosnek
masło
bułka tarta
 
 
1) dusimy szpinak na maśle, dodajemy sól, pieprz, czosnek
2) lekko podsmażamy boczek
3) smarujemy formę do tart masłem i bułką tartą, żeby ciasto nie przywarło, wykładamy ciasto, zbędny nadmiar ciasta na bokach obcinamy, nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na ok 3 minuty
4) mieszamy śmietanę z dwoma jajkami
5) kroimy ser w kostkę
6) wyjmujemy ciasto, kładziemy kawałki boczku, szpinak, dodajemy sól, pieprz, wlewamy śmietanę z jajkami, kładziemy kozi ser i jeszcze raz lekko solimy i piperzymy
7) wstawiamy do piekarnika na około 20-30 minut (w temperaturze 180 stopni)
 
 
Smacznego!
 

 


2 komentarze:

  1. U, la, la, aż mi ślinka pociekła. Fajny przepis. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam.kocham takie przepisy
    http://hopdogara.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń