środa, 12 września 2012

Ryba zapiekana w sosie pomidorowym

Składniki na dwie porcje:
 
dwa filety z ryby np. panga
dwa średnie pomidory
jedna średnia cebulka
dwa plastry suszonego pomidora
rozmaryn
bułka tarta
parmezan
sól, pieprz
łyżeczka cukru
cytryna
ząbek czosnku
oliwa
 
 
1) nasmarować rybę oliwą, solą, pieprzem, rozmarynem i skropić cytryną, odstawić na bok
2) wyparzyć pomidory (opcjonalnie) i pokroić w kostkę, posiekać cebulkę
3) na patelni na oliwie podsmażyć chwilę cebulkę i wcisnąć ząbek czosnku, dodać pomidory, smażyć na małym ogniu około 10-15 minut, wrzucić suszone pomidory, sól, pieprz, cukier, trochę rozmarynu
4) ułożyć rybę w naczyniach żaroodpornych, położyć na niej sos, posypać górę bułką tartą oraz parmezanem
5) piec w tempreturze 180 stopni przez 30 minut
 
Smacznego!
 
 
 


2 komentarze:

  1. Ciekawie wygląda. Zamieniłbym jednak pangę na jakiegoś dorsza albo mintaja. Widzę trochę ziół i warzyw - więc tak podana ryba byłaby w sam raz dla mojej żony, która niespecjalnie przepada za nimi. Trzeba jakoś zabić smak ryby wszystkimi dodatkami. Tu widzę niezły obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję! Zgadzam się, warto zmienić rybę na lepszą gatunkowo :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń