środa, 15 sierpnia 2012

Deser brzoskwiniowy ze szczyptą cynamonu

Bardzo prosty, ale smaczny deser.


Składniki na 3 porcje:

4 brzoskwinie
200 g śmietanki 36%
2 szklanki wody
3 łyżki cukru
pół cytryny
szczypta cynamonu


1) pokroić brzoskwinie na połówki, jedną połówkę zostawiać w lodówce do późniejszej dekoracji
2) wlać do garnuszka wodę, wsypać cukier i wcisnąć cytrynę - zagotować
3) dodać brzoskwinie i pogotować na małym ogniu okołu 10 minut, aby zmiękły i skórka łatwo odchodziła (powstały syrop można zamrozić jako brzoskwiniowe kostki lodu)
4) wyjąć brzoskwinie, poczekać aż chwilę ostygną, zdjąć skórkę
5) zmiksować brzoskwinie blenderem na gładką masę i zostawić do ostygnięcia
6) ubić śmietankę, dodać wystygnięty mus brzoskwionowy oraz szczyptę cynamonu, połączyć
7) połówkę pozostawionej brzoskwini pokroić do dekoracji
8) deser można jeszcze schołodzić przez jakiś czas, ale nie jest to konieczne

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz