środa, 18 lipca 2012

Kurkowe risotto

Co roku latem wypoczywam przez pewien okres czasu na mazurskiej działce. Bardzo często zdarza się, że sąsiedzi zapraszają do siebie na kolację lub kawę. Potem oczywiście należy się odwdzięczyć tym samym. Kilka dni później dostaje się kolejne zaproszenie od innych sąsiadów... Wakacje tutaj to dosłowne chodzenie od stołu do stołu, uniesienia podniebienia, wędzone ryby, wino, maliny!!! A jak lato to też grzyby!
Chciałabym się z Wami podzielić moim przepisem na kurkowe risotto.
Składniki na 4 porcje:
2 szklanki ryżu do risotto
2 szklanki pokrojonych kurek
4 szklanki wody na bulion
1 kostka bulionowa
1/2 szklanki białego wina
duża cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
starty parmezan (około 2 garści)
masło
świeża bazylia do ozdoby

1) pokrojone i umyte kurki podsmażamy na maśle, przyprawiamy solą i pieprzem
2) kroimy cebulę w drobną kostkę, siekamy czosnek (lub potem wyciskamy wyciskarką)
3) gotujemy wodę i wrzucamy kostkę bulionową, odstawiamy na bok bulion
4) do dużego garnka wrzucamy 2-3 łyżki masła, pokrojoną cebulę oraz czosnek - chwilę to dusimy
5) dosypujemy ryż do risotto, mieszamy aż ryż się zeszkli
6) dolewamy wino i mieszamy, czekamy aż ryż wchłonie wino
7) dolewamy ok 2 chochle bulionu, mieszamy - tu warto dosypać łyżeczkę soli oraz trochę pieprzu
8) każdą kolejną porcję bulionu wlewamy gdy poprzednia się wchłonie (może się okazać, że nie wykorzystamy całego bulionu lub będzie go za mało)
9) po ok 10 minutach dosypujemy kurki
10) ważne aby risotto mieszać, bo może się przypalić
11) gdy ryż już będzie miękki wyłączamy gaz, doprawiamy jeśli uznamy, że brakuje jeszcze soli i pieprzu
12) wsypujemy starty parmezan i mieszamy
13) wykładamy na talerze, można przyozdobić bazylią, posypać zmielonym pieprzem i parmezanem

Jeśli chodzi o czas gotowania... przyznam, że gotowałam risotto w wielu miejscach i czas jego przyrządzania różnił się. Zwykle wynosi on od 15-20 do 30-35 minut.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz