Uwielbiam gotować wszelkiego rodzaju makarony. Ten polecam szczególnie miłośnikom krewetek.
Składniki na 3 porcje:
około 2-3 garści mrożonych krewetek koktajlowych (ile kto lubi)
makaron tagliatelline (ja wzięłam "Gniazda wstążki nr 50" Lubelli)
oliwa
2 duże ząbki czosnku
natka pietruszki
parmezan
cytryna
sól, pieprz
1) zagotować osoloną wodę na makaron, gotować makaron wedle czasu podanego na opakowaniu
2) na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć krewetki (odlać ewentualny nadmiar wody)
3) wcisnąć dwa ząbki czosnku
3) wcisnąć dwa ząbki czosnku
4) dodać sól, pieprz, sok z cytryny (z około 1/2 cytryny)
5) ugotowany makaron wrzucić na patelnię, na której są krewetki
6) posiekać natkę pietruszki (kto lubi dużo to dużo, kto nie przepada to mniej) i dodać do makaronu
7) dolać jeszcze oliwy, wymieszać wszystko
8) podając posypać startym parmezanem (można posypać jeszcze posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem)
Smacznego!
Ale super blog!
OdpowiedzUsuńPrzepisy bardzo interesujące i pomysłowe, a zarazem dość proste. Napewno wypróbuję!
:D
Mega, mega, mega, mega!
OdpowiedzUsuńPo prostu cudny blog!
Jednym słowem się go opisać nie da!
Fantastyczne przepisy i bardzo pomysłowe!
Spróbuję na 100%!
;)