niedziela, 22 lipca 2012

Tagliatelline z krewetkami

Uwielbiam gotować wszelkiego rodzaju makarony. Ten polecam szczególnie miłośnikom krewetek.

Składniki na 3 porcje:

około 2-3 garści mrożonych krewetek koktajlowych (ile kto lubi)
makaron tagliatelline (ja wzięłam "Gniazda wstążki nr 50"  Lubelli)
oliwa
2 duże ząbki czosnku
natka pietruszki
parmezan
cytryna
sól, pieprz

1) zagotować osoloną wodę na makaron, gotować makaron wedle czasu podanego na opakowaniu
2) na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć krewetki (odlać ewentualny nadmiar wody)
3) wcisnąć dwa ząbki czosnku
4) dodać sól, pieprz, sok z cytryny (z około 1/2 cytryny)
5) ugotowany makaron wrzucić na patelnię, na której są krewetki
6) posiekać natkę pietruszki (kto lubi dużo to dużo, kto nie przepada to mniej) i dodać do makaronu
7) dolać jeszcze oliwy, wymieszać wszystko
8) podając posypać startym parmezanem (można posypać jeszcze posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem)

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Ale super blog!
    Przepisy bardzo interesujące i pomysłowe, a zarazem dość proste. Napewno wypróbuję!
    :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega, mega, mega, mega!
    Po prostu cudny blog!
    Jednym słowem się go opisać nie da!
    Fantastyczne przepisy i bardzo pomysłowe!
    Spróbuję na 100%!
    ;)

    OdpowiedzUsuń