wtorek, 24 lipca 2012

Botwinka

Idealna zupa na lato i tylko latem możemy rozkoszować się jej smakiem. Wykorzystujmy więc jak najlepiej sezonowe produkty!

Składniki na 1 litr zupy:

pęczek botwinki
litr wody
kostka bulionowa
3 łyżki koncentratu buraczanego
sól, pieprz
cukier
śmietana
*koperek, jajko

1) kroimy na drobno botwinkę, małe buraczki należy obrać, te które są lekko większe można rozkroić na połowę
2) gotujemy wodę, wrzucamy kostkę bulionową
3) dodajemy botwinkę
4) gotujemy około 30 minut na małym ogniu
5) dodajemy około łyżeczki cukru (lub więcej), sól, pieprz oraz 3 łyżki koncentratu buraczanego (można ewentualnie zakwasić zupę na początku, ale ja wolę robić z koncentratem)
6) dobrze jeśli zupę zrobimy dzień wcześniej, a przez noc postoi ona w lodówce - wtedy nabierze głębszego smaku
7) podawać ze śmietaną, można także z jajkiem i koperkiem




2 komentarze:

  1. przepis fajny, tylko po co ta kostka? jedzenie bez glutaminianu sodu jest naprawde smaczniejsze :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, ale trochę dla oszczędności czasu, bo tak to trzeba bulion gotować, na mięsie najepiej...

      Usuń