Jeżyny... uwielbiam! To chyba jedne z moich ulubionych owoców. Są takie pyszne, kwaśne, wykwintne. Przed wami dwie propozycje jeżynowego marzenia: jeżyny na ciepło z bitą śmietaną lub jeżyny na zimno z bitą śmietaną i bezą. Czyste szaleństwo! Nie podaję dokładnej ilości składników, bo wszystko zależy od was! Przepis to tylko podstawa do dalszego działania ;).
1. Jeżynowe marzenie na ciepło
jeżyny - wedle upodobania (na jedną porcję około 2 garści)
bita śmietana - w sprayu lub ubita ze śmietanki 36%
cukier (na jedną porcję około 4-5 łyżeczek)
woda ( 1-2 łyżeczki na jedną porcję)
1) wsypujemy do rondelka jeżyny, wlewamy odrobinę wody, wsypujemy cukier
2) gotujemy jezyny aż zaczną puszczać sok i jeszcze chwilę aż zaczną się rozpadać na sos
3) wykładamy jeżyny i dodajemy bitą śmietanę!
2. Jeżynowe marzenie na zimno
na około 3 porcje z jednej śmietanki 36%
jeżyny
białe beziki
śmietanka 36% - 200g
1) ubijamy śmietankę
2) dokładamy jeżyny wedle upodobania oraz beziki także wedle upodobania
3) mieszamy lekko
4) na górze można ozdobić pokruszonymi bezikami i jeżynami
Szaleństwo!
Oj pyszności :)))
OdpowiedzUsuń