wtorek, 23 lipca 2013

Zatrzymać lato

Lato, upały... każdy pragnie ochłody. A dla ochłody najlepsze są lody!


Składniki na jedno pudełko lodów:


400 g śmietany kremówki 30%
*1 -2 garście malin
*garść jagód (można wybrać inne owoce)
małe beziki
puste pudełko po lodach

*przepis można dowolnie modyfikować

1) ubijamy śmietanę
2) dodajemy owoce
3) kruszymy beziki ( ilość wedle uznania)
4) mieszamy wszystko razem
5) pudełko po lodach (standardowa wielkość) wykładamy folią spożywczą
6) wlewamy masę do pudełka, zamykamy i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin (aż zamarznie)
7) gotowy blok lodowy przy pomocy folii wyjmujemy i chwilę czekamy aż trochę zmięknie - kroimy nożem na kawałki
8) można podawać z owocami i bezami - warto poczekać aż zacznie się trochę rozpuszczać

dobra rada: jeśli nie lubimy zamarzniętych owoców można je przed zmieszaniem przerobić na sos (np. podgrzać maliny z odrobiną wody i cukrem aż utworzy się sos, brzoskwinie chwilę pogotować w wodzie i zmiksować na mus...). Możemy wybrać też inne owoce, np. wiśnie, jeżyny, borówki, porzeczki, ananas i wiórki kokosowe, brzoskwinie, itd. :)

Smacznego!







14 komentarzy:

  1. Witam
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Toskanii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/

    OdpowiedzUsuń
  2. lody to moje przekleństwo - KOCHAM !
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  3. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności! zdecydowanie lepsze niż ze sklepu

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis zapisany.rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sprawdzony
    http://hopdogara.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Rozpływa się w ustach cudo :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  9. Moda na diete bez glutenu:) Ja juz wyprobowałam a Wy?


    https://100club.pl/artykuly/Jak-zbilansowac-diete-bezglutenowa,42.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń