sobota, 28 lipca 2012

Ryż z curry i warzywami

Lubię tę potrawę, ponieważ jest bardzo prosta w przygotowaniu i szybka, a wygląda bardzo efektownie. Szczególnie chciałabym zwrócić uwagę na suszone pomidory, których smak idelanie odświeża danie. Podobnie ricotta położona na górze dobrze równoważy smaki.


Składniki na dwie porcje:

około 10 plastrów bakłażana
2/3 papryki (dowolnego koloru)
5 plastrów suszonego pomidora w oleju
natka pietruszki
szklanka ryżu (dobrze wybrać kleisty gatunek)
2 łyżeczki curry
sól, pieprz
ricotta (lub inny serek śmietankowy)


1) gotujemy ryż z dwoma łyżeczkami curry i łyżeczką soli (dobrze jest go chwilkę przegotować, aby był bardziej kleisty lub wziąć kleisty gatunek ryżu)
2) kroimy paprykę i bakłażana w kosteczkę - dusimy na patelni, aż warzywa zmiękną
3) odlewamy ewentualny nadmiar oleju z warzyw i jeszcze chwilę smażymy, wyłączamy gaz
4) dodajemy do warzyw pokrojone plastry suszonego pomidora oraz posiekaną natkę pietruszki (hojnie), dodajemy sól i pieprz
5) ugotowany ryż mieszamy z warzywami
6) przekładamy danie do małej miseczki, uklepujemy, odwracamy i powolnie podnosimy miseczkę
7) na górze kładziemy ricottę lub inny serek


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz