piątek, 20 lipca 2012

Krem pomidorowy

Pomidorowa - kto jej nie lubi? Oto mój przepis na krem pomidorowy.

Składniki na około litr zupy:

12 pomidorów średniej wielkości
2 ząbki czosnku
oliwa
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
śmietana
bazylia

1) rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
2) pomidory kroimy w ćwiartki, kładziemy na brytfannce
3) skrapiamy obficie oliwą, wciskamy dwa ząbki czosnku, posypujemy solą i pieprzem - mieszamy
4) pieczemy pomidory przez około 12-15 minut
5) bierzemy garnek, ostrożnie przelewamy pomidory, wrzucamy kilka listków bazylii, wsypujemy łyżeczkę cukru
6) miksujemy blenderem na gładką masę
7) doprawiamy solą i pieprzem jeśli zajdzie taka potrzeba
8) podajemy z kleksem śmietany, można podawać z grzanką (np. z czosnkiem i parmezanem lub mozzarellą)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz