środa, 18 lipca 2012

Malinowy chruśniak

Zapach rozgrzanych malin wrzuconych do garnuszka... poezja! Chciałabym się z Wami podzielić moim malinowym deserem, który składa się z trzech warstw: biszkoptów, serka mascarpone ze śmietanką i sosu malinowego. Lekko kwaśny smak malin idealnie kontarstuje z serkiem.


Składniki na 4 porcje:

2 szklanki świeżych malin
2 łyżki wody
3 łyżki cukru
ok 24 małych biszkopcików
250 g sera mascarpone
200 g śmietanki 36%
łyżeczka cukry pudru
olejek waniliowy
herbata do nasączenia biszkopcików
(lub/i wódka, nalewka malinowa)

1) do garnuszka wsypujemy maliny, 2 łyżki wody i 3 łyżki cukru - gotujemy przez ok 10 minut mieszając, zostawiamy do ostygnięcia
2) do 4 szklanek kruszymy biszkopty (ok 6 biszkopcików na szklankę) i nasączamy je herbatą (można skropić je także alkoholem, szczególnie polecam nalewkę malinową)
3) w misce ubijamy śmietankę
4) do śmietanki dodajemy serek mascarpone, łyżeczkę cukru pudru i kilka kropel olejku waniliowego - miksujemy razem
5) wykładamy masę do szklanek na biszkopty
6) na górę wlewamy sos malinowy (jeśli nie lubicie pestek z malin, można sos przetrzeć przez sitko)
7) deser podajemy schłodzony

Smacznego!!!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz