piątek, 31 sierpnia 2012

Bakłażanowe curry

Mój ulubiony bakłażan w wersji curry bez mięsa :)
 
 
Składniki na dwie porcje:
 
 
bakłażan
duża cebula
pół papryki
masło
2 czubate łyżki śmietany 18%
pół garści rodzynek
natka pietruszk, (bazylia)
 
curry (łyżeczka - dwie)
czerwona papryka w proszku (łyżeczka - dwie)
sól, pieprz
kilka ziaren anyżu
łyżeczka cukru
 
 
 
 
1) kroimy bakłażana w większą kostkę, solimy i zostawiamy na około 15-30 minut, przemywamy z soli
2) siekamy cebulkę, paprykę kroimy na drobną kostkę
3) podsmażamy bakłażana chwilę aby zmiękł, zbędny olej odlewamy
4) w garnku rozgrzewamy trochę masła, wrzucamy cebulkę i dusimy przez chwilę, dorzucamy paprykę - dusimy około 5 minut
5) dorzucamy bakłażana, przyprawy, cukier, dusimy około 10-15 minut
6) wyłączamy, dodajemy dwie łyżki śmietany, rodzynki,  mieszamy, ewentualnie doprawiamy
7) siekamy natkę pietruszki (ewentualnie z bazylią) i dosypujemy, mieszamy
8) dobrze smakuje z ryżem
 
Smacznego :)
 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz