sobota, 11 sierpnia 2012

Sandacz w jabłkach z cebulą i rozmarynem

Dania to często robi moja babcia, gdy mnie zaprasza na obiad. Nigdy nie pytałam jej o przepis, ponieważ postanowiłam spróbowac własnych sił i nieco go zmodyfikować. I oto jest:



Składniki na 2 porcje (lub 1 większą):

1 duży filet z sandacza (na większy głód 1 na osobę)
1 duża cebula
3 średnie jabłka
rozmaryn
ćwiartka cytryny
sól, pieprz
oliwa
ząbek czosnku
masło

*sałatka: rukola, pomidor, czarne olwiki, parmezan, oliwa, pieprz
*grzanka: chleb, masło, czosnek w proszku


1) pokroić rybę na 2 kawałki, posolić, popieprzyć, wcisnąć ząbek czosnku, pokropić oliwą, wycisnąć cytrynę, posypać rozmarynem - wstawić na 15 minut do lodówki
2) obrać jabłka, pokroić w cienkie półksiężyce
3) pokroić cebulę
4) poddusić cebulę na maśle, dodać jabłka - dusić na małym ogniu aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać (ok 10 - 15 minut) - przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem
5) usmażyć sandacza na oliwie, dodać do niego jabłka z cebulą






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz